Este caniculă și o excursie la munte este în această perioadă mai mult decât binevenită.
Să simți răcoarea munților semeți, să poți să abordezi cu entuziasm, când la București sunt 40 de grade la umbră, o ținută ce include și o geacă călduroasă și o pereche de ghete cu fermoar pentru rute alpine, ce bucurie mai mare poate să fie!
Crestele montane ne așteaptă cu drag să le străbatem, promițându-ne în limbajul lor aparte că vom uita total și de pandemie și de scandalurile legate de vaccinare și de tot vacarmul din politica dâmbovițeană.
Bucegi, Parâng, Retezat, Ceahlău, Apuseni… Zone ce ascund încă multe secrete ce te așteaptă să le descoperi. Echipat corespunzător, alături de o mână de prieteni pe care te poți baza, poți avea o vacanță de vis în 2021, mult mai frumoasă decât dacă te-ai îmbulzi alături de zeci de mii de români spre destinații din vecinătatea României.
În Făgăraș mai există și acum porțiuni în care ai nevoie de ghete îmblănite. Nu e fantastic să te echipezi temeinic, ca iarna, chiar în toiul verii?
Iar dacă speologia este pasiunea ta și faci parte dintr-un club de acest gen, chiar o să ai parte de răcoare și mistere, plus adrenalină la maxim, nu-i așa?
Revenind însă la turiștii mai puțin experimentați, aceștia ar trebui să știe că existe rute montane în țara noastră care nu îi solicită nemaipomenit de tare nici măcar pe aceia care au lucrat acasă în perioada de pandemie și 12-16 ore pe zi.
Este suficient ca să dai o tură pe net și vei descoperi niște trasee ușoare, ce se pot parcurge pe îndelete alături de cei dragi, permițându-ți ca să admiri frumusețile naturii așa cum nu ai mai făcut-o poate niciodată. Pentru că, dacă coronavirusul acesta ne-a schimbat radical modul de viață, trebuie să recunoaștem că a adus și anumite lucruri bune. De exemplu ne-a făcut pe toți ca să prețuim mai mult natura sub toate formele ei de manifestare.
Câteva propuneri de rute alpine pentru iubitorii de excursii la înălțime
Accesul în munții Retezat se poate face simplu chiar și cu mașina. Astfel, Poiana Pelegii sau cabana Carnic sunt astfel de locuri unde se poate ajunge pe patru roți. Evident, chiar dacă oamenii mai puțin antrenați se vor bucura de această variantă, tot este bine ca ulterior să facă și diferite drumeții pornind de la locul unde se vor caza.
Poiana Pelegii – Lacul Bucura – Poiana Pelegii (4 ore dus-întors)
Cele mai citite articole
Iată o rută perfectă pentru excursioniștii mai puțin antrenați și care vor să se bucure de Retezat uitând temporar de smartphone, laptop, tabletă. O gură de aer curat face minuni în această pandemie. Nu ignora importanța unui mod de respirat corect în timp ce faci efort fizic (chiar și de intensitate redusă).
Drumeție la faimosul lac Bucura
O excursie pornind de la Poiana Pelegii până la Lacul Bucura (lac glaciar) durează în medie cam două -trei ore și poate fi făcută chiar și alături de copii.
Vrei un traseu foarte apropiat de Capitală? Alege Bucegii!
Bușteni – Cascada Urlătoarea (durată traseu: 1,5 ore)
La Bușteni se ajunge lejer din București și cu trenul. Poți să te oprești cu familia și la Mănăstirea Caraiman, iar apoi să începi să explorezi zona.
De cazat este ușor acolo, deoarece sunt o grămadă de pensiuni care te așteaptă.
Copiii vor fi fermecați de pădure, ca și de cascada în sine. Cu o înălțime de circa 15 metri, această cădere de apă este un important obiectiv turistic aflat în apropierea orașului Bușteni.
Nu mai vorbim de telecabină și de mersul la Cruce sau la Babele.
Dacă ești pasionat de mistere o să fii atent la vibrațiile solului și o să îți imaginezi tunelele de care se tot vorbește și prin care înaintează în viteză vehicule nemaivăzute ale unei civilizații străvechi ascunse în măruntaiele pământului.
OZN-urile sunt poate mai dificil de observat, dar nu se știe niciodată dacă nu vei avea și tu norocul de a fotografia unul sau chiar o escadrilă întreagă și așa să ajungi vedetă pe grupurile Facebook de conspirații și mistere!