O bicicleta electrica este o bicicleta care are acumulator si care permite posesorului sa se deplaseze repede si usor fara sa fie nevoie sa pedaleze, dar are si o serie de avantaje si dezavantaje importante prin raport la bicicleta normala.
In ultima vreme bicicleta are o popularitate din ce in ce mai mare in Romania si a devenit un mijloc prin care oamenii ajung la job mai ales vara.
Avantajele oferite de o bicicleta electrica
O bicicleta electrica are principalul avantaj de a se deplasa rapid si fara efort. Pe langa toate beneficiile pentru sanatate si pentru conditia fizica, bicicleta are si alte avantaje foarte practice cum este evitarea ambuteiajelor existente in trafic si costurile mult mai mici pentru ca ea nu consuma combustibil si nici nu implica nevoia de asigurari RCA sau costuril majore pentru intretinere.
Un numar mare de persoane evita insa sa mearga pe bicicleta pentru ca ideea de a pedala este un cosmar, mai ales atunci cand este vorba despre pedalat pe distante lungi. Pentru cai care merg in fiecare zi la birou de la un capat la altul al capitalei, 20-25 de km sunt parcusi in fiecare zi. Solutia pentru aceste persoane este chiar bicicleta electrica.
Cele mai citite articole
Componente bicicleta electrica
Bicicleta electrica seamana foarte bine cu o bicicleta traditionala, insa are si doua componente in plus:
- Motorul electric cu principalul rol de a pune dispozitivul in miscare si care se amplaseeaza in general in zona din fata sau din spate. Conform specificatiilor tehnice impuse in UE acest motor nu poate avea o putere mai mare de 250 W si nu poate genera o viteza mai mare de 25 km pe ora;
- Acumulatorul LI-ION are rolul de a alimenta motorul electric cu energie si este amplasat de obicei pe portbagajul de la bicicleta sau chiar langa roata din spate. In general un astfel de acumulator este detasabil si poate fi incarcat cu usurinta.
Bicicleta electrica functioneaza destul de simplu. Bateria este conectata la motor si motorul la randul sau este pornit. De exemplu, avand o cheie in contact, tinand cont de model, bicicleta poate sa fie asistata in timpul pedalarii sau poate sa aiba un buton propriu de acceleratie.
Exista doua variante si anume functionarea pe motor electric, caz in care persoana de pe bicicleta nu trebuie sa pedaleze, sau functionarea prin pedalare cu motorul electric pus in functiune moment in care viteza si autonomia acumulatorului cresc.
Autonomia, dar si viteza maxima a bicicletei electrice, variaza de la un produs la altul si, in general, unele dintre cele mai accesibile modele sunt cele care asigura alimentarea de aproximativ 25 de km cu un acumulator deja incarcat si pentru o deplasare la o viteza de maxim 25. Tinand cont de distanta pe care fiecare persoana trebuie sa o parcurga va trebui sa fie ales modul in care se face deplasarea pe bicicleta. La o distanta scurta deplasarea se poate face strict utilizand forta din motorul electric.