Dacă vehiculul dvs. este echipat cu un sistem de frânare asistat și și motorul nu mai funcționează, este mai bine să nu vă asumați niciun risc și să folosiți serviciile de tractări auto ale unei firme profesioniste. Așa o să aveți garanția că se vor utiliza cele mai bune echipamente tehnice, inclusiv că vehiculul de remorcare cântărește mai mult decât mașina dvs. aflată temporar „pe butuci”.
Remorcările auto nu se fac de către persoane neprofesioniste
Tractarea este necesară atunci când defecțiunea (dauna auto) este prea importantă pentru a putea fi rezolvată prompt chiar la fața locului.
Există multe situații în care ajutorul unui alt șofer nu e indicat.
Un serviciu de remorcaj este indispensabil dacă mașina în cauză a fost implicată într-un accident grav, s-a făcut o alimentare cu un combustibil necorespunzător ori mașina s-a blocat în trafic dintr-o cauză aparent necunoscută.
Decât să apelezi la un ajutor neprofesionist, agravând de multe ori problema cu care ai ajuns ca să te confrunți, e mai bine ca să contactezi prompt o firmă specializată în tractări auto, pentru că așa o să ai parte de o operațiune efectuată corect, cu mijloace adecvate, fix cum scrie la carte (și în legislația autohtonă în vigoare!).
Deși aparent banală, activitatea de remorcare a unei mașini necesită o pregătirea de durată pentru persoanele ce o efectuează și aplicarea adecvată a regulilor de circulație existente la un moment dat. De asemenea, trebuie îndeplinite anumite cerințe tehnice absolut necesare, pentru ca să nu se provoace pagube materiale suplimentare sau chiar vătămarea din neglijență a unor participanți la trafic în timpul derulării remorcajului auto respectiv.
Condiția de bază este ca autovehiculul care urmează să tracteze să fie mai greu decât mașina remorcată. Este bine dacă există și un motor puternic.
Vehiculul care urmează să fie remorcat ușor fără platformă trebuie să aibă sistemele de direcție, frânare și de lumini funcționând corect. Prin urmare, un vehicul accidentat la care există probleme cu sistemele menționate nu poate fi tractat direct, fără a benefică de o asistență rutieră preliminară profesionistă.
Situații când poate fi necesară tractarea unei mașini
– dacă survine un accident de circulație;
– la apariția unor probleme tehnice care pot conduce la aprinderea mașinii dacă nu sunt remediate rapid la un service auto;
– autoturismul s-a oprit brusc în trafic și nu poate fi repornit;
– mașina a fost alimentată cu un combustibil inadecvat și trebuie dusă din acest motiv la atelier pentru a-l scoate și a curăța sistemul;
– autovehiculul are motorul supraîncălzit, sistem de răcire este deteriorat;
– mașinii i s-a defectat unul dintre senzori, fapt ce împiedică aprinderea motorului sau amenință siguranța în exploatarea mașinii respective.
În multe cazuri, asigurătorul oferă asistență rutieră gratuită în caz de accident sau de avarie.
Ce vehicule nu au voie să fie remorcate?
Autovehiculele care au cutie de viteze automată. Teoretic, unii producători permit ca unele modele să fie remorcate, dar pe distanțe scurte și la o viteză mică, dacă motorul este deteriorat sau pompa de ulei care este responsabilă pentru lubrifierea transmisiei automate nu funcționează, deoarece poate fi deteriorat la viteze mai mari de 40 km/oră. Cel mai bine este să nu riscați și să solicitați asistență rutieră. Repararea sau înlocuirea cutiei de viteze poate duce la costuri foarte mari pentru conducătorul auto.
Vehicule electrice sau hibrid. Opiniile sunt diferite, dar riscul este totuși prea mare. Cea mai bună variantă este a solicita urgent asistență rutieră profesionistă.
Trebuie să vă familiarizați întotdeauna cu instrucțiunile din cartea tehnică a autovehiculului, unde veți găsi inclusiv informații despre posibilitatea sau interdicția de a fi remorcat în caz de oprire în trafic din cauze diverse.