În majoritatea cazurilor, infiintare firma este primul pas pentru antreprenori în cadrul afacerilor. SRL-ul (Societatea cu răspundere limitată) este cea mai populară formă de organizare a firmelor, fiind o diferită varianta de organizare sigura pentru asociati.
În cazul societăţilor tip SRL, siguranţa este dată de faptul că asociaţii (persoanele fizice) unei asemenea firme vor răspunde numai cu bunurile firmei şi cu capitalul social pe care l-au adus în firmă în caz de insolvenţă. Numărul de asociaţi este restricționat la 50, lucru ce poate fi privit ca un avantaj fata de infiintare PFA, unde numarul este limitat la 3 angajati.
Avantaje infiintare firma SRL
Un alt avantaj este dat şi de costurile cu înfiinţarea unei astfel de firme. Acestea sunt mult mai mici decât cele pe care le implică înființarea unui SRL cu capital integral privat sau a unei SA (Societate pe acțiuni). În acest caz, doar 50% din nevoile de capital social (aproximativ 25.000 de euro) trebuie acoperite, iar restul poate fi suplinit prin subscrierea unor părţi sociale şi imprumuturi bancare.
Alegerea formei juridice a unei firme ar trebui să se facă după o analiză atentă a obiectului activității pentru care se intenționează încadrarea societăţii. În funcție de acest obiect, se va selecta forma juridică cea mai potrivită: SRL, SA sau o altă formă juridică. Faptul că un anumit tip de societate este recomandat pentru un domeniu specific nu înseamnă că poate asigura succesul pe orice fel de activitate economico-financiară. Analiza activitāţii şi a viitorilor asociaṭi trebuie făcută de un consilier care cunoaşte cel mai bine domeniul în care se dorește afacerea.
Costuri infiintare firma si avantaje
Alegerea formei juridice si a codurilor CAEN trebuie să țină cont, pe lângă avantajele şi costurile legate de infiintare a firmei, şi de obiectul activitāţii desfasurate. Modificarea formei juridice a unei firme nu este permisā dupa infiintare decat in anumite conditii si pentru urmatoarele situatii:
– In cazul divizarii unei firme, pe baza hotararii AGA și in urma aprobării lichidatorului judiciar;
Cele mai citite articole
– în caz de reorganizare. În acest caz trebuie ca forma juridica respectiva sa aiba in obiect lucrarile respective in cel putin un an de la data infiintarii societatii si totodata sa includa intre operatiunile noii entitati ar fi organizarea comerţului cu ridicata şi amanuntul, repararea şi întreţinerea autovehiculelor, tractoarelor şi motocicletelor;
– dizolvarea fără lichidare. Această modificare presupune ca în lista operatiunii noii entitati sa figureze numai dezvoltarea de activități imobiliare;
– trecerea unor parti sociale sau a intregului patrimoniu unei persoane juridice intr-o alta societate existenta;
– schimbarea sediului social in alt judet al unei societati comerciale, în cazuri temeinic justificate.
Pasi si ajutor specializat infiintare firma
Legea 31/1990 reglementează modalitatea de deschidere a unei SRL, care consta in 4 etape obligatorii: crearea dosarului de constituire, depunerea dosarului la Registrul Comerţului, sedinta de judecată, ridicarea actelor firmei.
Puteti obtine ajutor specializat in deschiderea firmei online prin your-consult.com, unde specialistii in infiintarea de firme va stau la dispozitie cu orice informatii relevante.