După ce agricultorii aleg cele mai bune sisteme de irigaţii pentru culturile lor, trebuie să îşi dea tot interesul pentru a le folosi în mod corespunzător şi pentru a profita la maxim de avantajele pe care le oferă. Pentru că, din cauza secetei, foarte multe plante se pierd încă de la plantare, dacă nu au suficientă apă care să ajungă la rădăcina acestora, irigarea este foarte importantă. Sursele de apă diferă de la un caz la altul, însă persoanele specializate în domeniu explica agricultorilor cum să irige spaţiul disponibil pentru a obţine o grădină frumoasă şi plante sănătoase şi rodoase.
Tipuri de sisteme de irigare disponibile
Cele mai importante tipuri de sisteme de irigaţii disponibile pe piaţă la acest moment sunt:
- instalaţiile automatizate de irigaţii pentru grădini şi parcuri, comandate de un microcomputer ce controlează deschiderea şi închiderea secvenţiala a unor robineţi electrici ce permit trecerea apei, ridicarea sub presiune a corpurilor de udare şi realizarea udării. Sistemele de acest gen sunt adăpostite în şanţuri săpate la o adâncime de până la 50 cm, fiind golite de apă în perioadă foarte rece, în perioada iernii. Este necesar să existe o priză şi o ţeavă de un ţol, conectată la sistemul de alimentare cu ăla al grădinii. Concret, un sistem de irigare automatizat pentru o suprafaţă de 1000 mp poate fi instalat în câteva zile, în orice anotimp şi pe orice vreme;
- sisteme de irigaţii din puţuri şi pompe. Aceste instalaţii automatizate necesiat o cantitate de apă mare, iar debitul şi presiunea pot fi insuficiente, mia ales dacă utilizatorii sunt racordaţi la reţeaua locală. Pentru a-şi menţine necesarul de presiune şi de debit, se poate opta pentru montarea unui hidrofor pe ţeava de apă ce intră în curte sau pentru montarea unui rezervor tampon cu flotor şi a unui hidrofor menit să tragă apa din rezervor şi să o împingă spre sistemul de udare a grădinii. De asemenea, se poate opta şi pentru săparea unui puţ şi instalarea unui hidrofor cu pompa submersibila.
Cele mai citite articole
De asemenea, specialiştii recomanda agricultorilor să ia în calcul un sistem de alimentare separat cu apă pentru grădină, cum ar fi un puţ propriu, altul decât cel ce alimentează casa, şi pompe după caz.
Sisteme de irigaţii economice pentru horticultura şi legumicultura
Procesul de deşertificare şi temperaturile caniculare obliga agricultorii să irige mai mult şi mai des decât în anii precedenţi, iar soluţia recomandată pentru aceştia este reprezentată de sistemele de irigaţii prin picurare, ideale pentru legumicultura şi horticultura, o variantă menită să înlocuiască sistemele clasice cu aspersoare.
Legumicultorii susţin că în ţara ar trebui să se renunţe la sistemele de irigaţii “mamut” şi să se adopte sistemele de irigaţii flexibile, individuale, de irigare prin picurare. Staţiile individuale sunt mai economice pentru agricultori din punct de vedere al consumului şi al economiilor la curent şi la apă.