Pentru că din ce în ce mai multe persoane pasionate de gustul cafelei prefera să investească în cafea boabe şi o râşniţă pe care să o folosească zilnic, specialiştii se văd nevoiţi să facă precizări importante legate de prepararea cafelei de calitate din cafea boabe.
În primul rând, este foarte important de ştiut faptul că soiul de cafea boabe Arabica are o aromă superioară soiului Robusta. Specialiştii recomandă prepararea cafelei cu boabe întregi şi proaspete de cafea Arabica, ce vor da o aromă profundă dacă sunt folosite la 4 ore de la deschiderea pachetului. Cafeaua boabe este mult mai aromată şi mai gustoasă decât cea naturală, îşi menţine prospeţimea şi aroma mai ales dacă este măcinată chiar înainte de preparare, şi nu în cantitate mare.
Cafeaua măcinată îşi pierde aromă la câteva ore de la măcinare, iar dacă trec câteva zile, cu siguranţă aroma va fi la 20% din cea naturală. măcinarea boabelor de cafea se face cu o râşniţă bună, cât mai fin, aşa cum spune fiecare reţetă. Pentru cafeaua la filtru, spre exemplu, un rezultat excelent îl dau boabele măcinate fin şi zahărul tos, dar şi fierberea scurtă, de maxim 5 minute.
Cantitatea necesară de apă şi temperatura optimă pentru a prepara cafeaua
Cele mai citite articole
Pentru a prepara o cafea delicioasă, “că la carte”, specialiştii recomandă să se folosească 2 linguriţe cu cafea măcinată la fiecare cană de aproximativ 200 de ml. Când cafeaua are un gust amărui, nu s-a folosit destulă cafea, ori cantitatea de apă a fost prea mare. În cazul în care consumatorii doresc o cafea mai puţin concentrată, trebuie adăugată apă fierbinte după trecerea apei prin filtru.
Cu cât procesul de producere a cafelei la filtru este mai îndelungat şi cafeaua este mai tare. De asemenea, dacă boabele de cafea sunt măcinate foarte fin, creşte şi tăria licorii obţinute. Se recomanda folosirea apei rece şi proaspete pentru că această licoare conţine 98% apă, deci este esenţială folosirea unei surse de apă cât mai bună, mai proaspătă şi mai naturală. pentru a filtra reziduurile din clor şi substanţele chimice din apă se poate folosi un filtru de apă.
În ceea ce priveşte temperatura optimă de fierbere a cafelei, aceasta este de 100 de grade C. Dacă temperatura este prea mică, rezultatul este o cafea prea slabă, iar dacă este prea mare, se va forma un gust amărui. Reîncălzirea cafelei nu este recomandată, pentru că îşi pierde aroma. O dată fiartă, cafeaua se păstrează în ceaşcă neacoperită şi se consumă cât mai repede. Vasele termorezistente sunt o soluţie foarte bună, fiind închise etanş şi izolând termic, prevenind evaporarea, astfel încât cafeaua să îşi păstreze aroma intactă.
Cafeaua este cea mai populară băutură preparată în întreaga lume, după apă, miliarde de oameni din întreaga lume începându-şi ziua cu o ceaşcă de cafea savuroasă care dă energie şi are un gust puternic şi aromat.