Usturoiul este frecvent utilizat pentru a adauga aroma la multe feluri de mancare, dar are unele beneficii impresionante pentru sanatate. Compusul medicinal cheie in usturoi este alicina, care are proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si antioxidante. In plus, usturoiul contine numeroase vitamine si nutrienti. Unele dintre acestea includ vitaminele B1, B6, C, precum calciu mangan, cupru, seleniu si multe altele.
Un pic de usturoi in fiecare zi te poate proteja de numeroase boli. Pentru a profita beneficii usturoiului pentru sanatate, consuma-l in stare proaspata. Usturoiul fiert pierde o cantitate semnificativa din calitatile sale. In plus, pentru a creste eficienta sa ca antibiotic natural, mananca usturoi pe stomacul gol.
Iata top zece beneficii pe care le are usturoiul pentru sanatate:
1. Imbunatateste sanatatea inimii
Usturoiul este un aliment excelent pentru sanatatea inimii. El ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui, la scaderea colesterolului rau si previne bolile de inima. De asemenea, ajuta la incetinirea dezvoltarii aterosclerozei sau rigidizarea arterelor care cresc riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.
Pentru a imbunatati sanatatea cardiovasculara si prevenirea bolilor de inima, mananca zilnic unu sau soi catei de usturoi zdrobiti, dimineata. Poti lua usturoi si sub forma de supliment, dupa consultarea medicului. O doza zilnica de 900 mg de pulbere de usturoi s-a dovedit a fi eficienta.
2. Reduce hipertensiunea arteriala
Studiile au aratat ca usturoiul reduce hipertensiune arteriala, in special tensiunea arteriala sistolica. Usturoiul actioneaza ca un vasodilatator care ajuta sa se extinda vaselor de sange, ceea ce face fluxul de sange mai lin.
Persoanele cu hipertensiune arteriala trebuie sa manance cativa catei de usturoi crud pe zi, pe stomacul gol. Daca nu va place, beti un pahar de lapte dupa masa sau inlocui cu suplimente de usturoi.
3. Reduce durerea de artrita
Usturoiul s-a dovedit ca reduce durerea si alte simptome la persoanele cu poliartrita reumatoida. Antioxidantii sai si proprietatile anti-inflamatorii ajuta la reducerea inflamatiei asociate cu diferite forme de artrita. Acesta contine un compus numit dialil disulfura care va ajuta de la deteriorarea cartilajelor.
Pentru a usura durerea articulatiei inflamate si durerile din cauza artritei includeti usturoi in dieta dumneavoastra, de preferinta pe stomacul gol.
4. Stimuleaza imunitatea
Usturoiul este o sursa buna de vitamina C, B6 si minerale, precum seleniu si mangan – toate stimuleaza sistemul imunitar. In plus, usturoiul are proprietati antioxidante si antimicrobiene care consolideaza mecanismul de aparare al organismului si lupta impotriva infectiilor.
5. Trateaza tusea si raceala
Usturoiul poate actiona ca un antibiotic si antiviral natural. Proprietatile antibacteriene il fac minunat pentru a trata tusea si raceala. Acesta poate reduce, de asemenea, severitatea infectiilor respiratorii superioare.
Cele mai citite articole
Usturoiul este extrem de benefic in tratarea diferitelor afectiuni respiratorii cum ar fi astmul si bronsita. In plus, fata de consumul de usturoi, suplimentele de usturoi pot fi luate in mod regulat pentru a reduce frecventa infectiilor respiratorii superioare.
6. Lupta impotriva infectiilor fungice
Usturoiul are proprietati antifungice puternice care ajuta la lupta impotriva infectiilor fungice care provoaca herpesul. De asemenea, ajuta in a combaterea candida.
Aplica pasta sau ulei de usturoi pe zonele de piele afectate. Include usturoi proaspat, crud in dieta ta.
7. Combate alergiile
Usturoiul are proprietati antivirale si anti-inflamatorii care ajuta organismul in lupta cu diferite tipuri de alergii. A fost demonstrat ca reduce inflamatia cailor respiratorii ca urmare a rinitei alergice.
Este recomandat ca persoanele cu alergii sa ia supliment de usturoi zilnic in timpul sezonului de alergie. Aplicarea usturoiului tocat este o optiune buna pentru tratarea rapida a mancarimilor cauzate de eruptii cutanate, muscaturi sau orice alt tip de alergie.
8. Vindeca durerea de dinti
Usturoiul este eficient in reducerea durerii de dinti datorita proprietatilor antibacteriene si analgezice. Pur si simplu pune putin ulei de usturoi sau o bucata de catel de usturoi zdrobit direct pe dintele afectat. Tineti minte ca usturoiul poate fi iritant pentru gingii.
9. Ajuta la digestie
Usturoiul regleeaza functionarea stomacului si ajuta la digestie – stimuleaza membranele mucoase ale stomacului de a produce sucuri gastrice care ajuta digestia.
Usturoiul ajuta ficatul sa elibereze toxinele din organism. Nu manca usturoi in exces, deoarece poate irita tractul digestiv si provoca arsuri la stomac.
10. Previne cancerul
Usturoi ajuta la prevenirea cancerului, in special a cancerului la sistemul digestiv si plamani. De asemenea, previne cresterea anumitor tumori si reducerea dimensiunii lor. Prezenta compusilor de sulf de alil din usturoi poate incetini cresterea celulelor canceroase.
Consumul regulat de usturoi este important pentru cei care au un istoric familial de cancer pentru a scadea riscul de mai multe tipuri de cancer. Suplimentele de usturoi nu sunt atat de eficiente in protejarea impotriva cancerului precum este usturoiul crud sau fiert.
Atentie:
- Usturoiul poate provoca reactii adverse, cum ar fi balonare, flatulenta, gaze si deranjare la stomac, respiratie urat mirositoare etc.
- Daca aveti aveti probleme cu digestia consumati cu precautie.
- Poate bloca unele medicamente pentru tratamentul HIV.