Depozitarea la rece în camere frigorifice profesionale reprezintă actualmente metoda cea mai răspândită pentru manipularea în vrac a produselor perisabile pe întreg fluxul: de la momentul producerii până la acela al vânzării. Este o cale de conservare sigură și igienică a mărfurilor degradabile rapid în stare proaspătă chiar și pe timp mediu sau lung, deoarece un astfel de echipament producător de frig, de exemplu, oferă posibilitatea unui bun control al temperaturii, dar și reglajul fin al nivelului umidității în respectiva incintă închisă ermetic.
Camerele frigorifice cu temperaturi pozitive, cea mai frecventă utilizare
Menținerea unei temperaturi scăzute este obligatorie în cazul multor bunuri alimentare, farmaceutice, cosmetice s.a.m.d., deoarece în caz contrar degradarea rapidă a acestora este iminentă. De asemenea, umiditatea relativă a camerei frigorifice trebuie să fie setată la un nivel care să elimine nu doar pierderile, dar și pierderea anumitor calități ale mărfurilor în cauză.
Cu atât mai mult în cazul fructelor și legumelor recoltate este necesară păstrarea acestora în niște condiții speciale, deoarece, în caz contrar, pagubele înregistrate de către producătorii agricoli, intermediari și comercianții cu amănuntul ar fi extrem de mari.
Cele mai multe fructe și legume au în mod obiectiv o durată de păstrare la temperatura ambiantă foarte limitată după culegere. Din acest motiv, soluția unei răciri rapide într-un echipament special ajută la depozitarea mai multă vreme într-un set de condiții care să le păstreze calitățile organoleptice o perioadă mai îndelungată.
Avantajele păstrării legumelor și fructelor în camere frigorifice
– se reducerea degradarea mărfurilor agricole prin pierderea calităților nutritive;
– se încetinește procesul de coacere, care la unele soiuri de fructe și legume nu se stopează în clipa recoltării;
– se reduce pericolului uscării rapide a produselor vegetale;
– se încetinește sau chiar inhibă total dezvoltarea și proliferarea acelor microorganisme ce degradează produsele agricole recoltate;
– se elimină necesitatea utilizării unor substanțe chimice periculoase pentru sănătatea umană destinate a prelungi durata de viață a unor legume și fructe până la momentul comercializării în magazinele de profil;
– creșterea gradului de flexibilitate a vânzărilor, deoarece atât producătorii, cât și intermediari, ba chiar și magazinele de profil pot ca să vândă aceste produse, perisabile prin definiție, la acel moment pe care îl consideră cel mai potrivit din punct de vedere al profitului.
În plus, dacă ne referim la acei producători agricoli sau culegători care furnizează unităților HoReCa sau chiar magazinelor alimentare anumite fructe sau legume produse în cantități mai mici, ei pot să facă vânzarea după stocarea unei cantități mai mari (de exemplu în cazul fructelor de pădure) sau după ce au la dispoziție mijloacele de transport necesare, ce le lipsesc la un moment dat din diferite motive.
Depozitarea la rece a legumelor este în măsură ca să mențină nutrienții acestora chiar vreme îndelungată de un an sau mai mult, dacă se asigură o climatizare adecvată (între 0 și 10 grade Celsius) și o umiditate care, de cele mai multe ori, se cifrează între 80 și 95%.
Există în prezent numeroase studii internaționale, pe baza cărora acum se știe exact la ce temperaturi și grade de umiditate se face conservarea diferitelor soiuri de fructe de legume, care dintre aceste produse vegetale se pot stoca împreună și care nu.
Spre exemplu, merele fac „cameră frigorifică bună” cu strugurii, caisele, piersicile, prunele, chiar și cu portocalele și lămâile, dar nu și cu bananele.
La ce temperatură se păstrează fructele și legumele în camera frigorifică?
Ca reguli generale, există trei clase de temperaturi de stocare a legumelor și fructelor uzuale:
– cele care nu sunt sensibile la frig între 0 și 4 grade Celsius (ceapa, morcovii, merele, strugurii etc.);
– cele cu un nivel moderat de sensibilitate la frig cuprins între 4 și 8 grade Celsius ( cartofii, tomatele, citricele etc.);
– produsele agricole sensibile la frig la temperaturi de 8 – 10 grade Celsius (banane, dovlecei, vinete etc.).