În termeni cât mai simpli, zero waste se focusează pe prevenirea și reducerea cantității de deșeuri generate de agenții economici.
Principalul scop pe care îl prezintă este de a diminua necesitatea eliminării deșeurilor rămase în urma activităților realizate. Este o activitate care oferă beneficii pe termen lung, tocmai de aceea este recomandată firmelor care își doresc să se alinieze obiectivelor de protecție a mediului și să evolueze armonios.
Una dintre cele mai frecvente căi de a integra conceptul de zero waste în business-ul tău se referă la managementul deșeurilor.
Care sunt avantajele managementului deșeurilor?
Cele mai citite articole
Etapele care țin de gestionarea deseurilor sunt adesea implementate cu succes în situațiile în care companiile apelează la serviciile integrate de protecție a mediului oferite de operatorii autorizați. Unul dintre cele mai mari beneficii ale acestor servicii se referă la minimizarea cheltuielilor operaționale. Totuși, lista avantajelor nu se oprește aici:
- Îți vei consolida notorietatea de firmă responsabilă – clienții vor percepe în mod pozitiv serviciile și produsele tale;
- Vei elimina problema risipei – activitățile de reciclare și reutilizare pe care le presupune conceptul de zero waste te vor ajuta să economisești resurse importante pentru afacerea ta;
- Vei alinia business-ul la prevederile în vigoare de natură legislativă – nu va mai trebui să îți faci griji în ceea ce privește sancțiunile primite din partea autorităților de mediu.
- Vei îmbunătăți productivitatea – valorificarea deșeurilor este un proces care te va ajuta să eficientizezi fluxul de materii prime.
Ce presupune implementarea conceptului de zero waste?
Însă, implementarea unui asemenea concept presupune și alte activități esențiale:
- Eliminarea riscului de toxicitate;
- Valorificarea la maximum a elementelor naturale care se regăsesc în deșeurile generate;;
- Îndepărtarea activităților de contaminare a apei și a solului;
- Realizarea corectă a etapelor de transport și depozitare a deșeurilor.
Cum să te obișnuiești mai repede cu gestionarea deșeurilor?
Chiar dacă poate părea un proces simplu, tranziția la zero waste poate fi foarte provocatoare. Tocmai de aceea, este recomandată colaborarea cu firmă specializată în gestionarea deșeurilor. Însă, înainte de a lua o decizie acordă o atenție deosebită următoarelor aspecte:
- Experiența în domeniu – specialiștii cu experiență vor găsi întotdeauna soluțiile potrivite pentru obiectivele tale de mediu. Alege echipe care au vaste cunoștințe în domeniu și care cunosc în profunzime cadrul legislativ.
- Gama de servicii oferite – Pentru un plus de confort și funcționalitate, orientează-te către firme care oferă atât servicii de transport și depozitare, cât și de valorificare.
- Felul în care se realizează comunicarea – Deschiderea și transparența sunt două principii care stau la baza experiențelor unice. Alege-i așadar pe cei care știu să ofere soluții personalizate și să răspundă cu promptitudine chiar și celor mai complexe cerințe.
Concluzii
Zero waste este un concept pe care toți agenții economici ar trebui să-l integreze în activitățile realizate. Avantajele se resimt atât la nivelul productivității firmei, cât și asupra mediului înconjurător.