Una dintre cele mai interesante si mai utile inovatii in momentul actual este sticla rezistenta la foc. Sticla termorezistenta este ideala pentru seminee si cuptoare si poate suporta pana la 600 de grade Celsius, dar si o diferenta de temperatura de pana la 240 de grade Celsius pe suprafata ei. Insa sticla rezistenta la foc se preteaza la majoritatea aplicatiilor, nu numai pentru cutopare si pentru seminee, ci si pentru iesirea de evacuare, usi antifoc, iar lista poate continua.
Sticla rezistenta la foc este o adevarata investitie pentru viitor
In mod normal, sticla nu rezista la temperaturi mari fara sa se crape, sa se deterioreze, sa se sparga. Sticla termorezistenta, pe de alta parte, are caracteristici excelente si reprezinta o importanta investitie pentru intreaga locuinta. In general, se foloseste la sobe, seminee si cuptoare, dar si in bucatarii profesionale in cazul cuptoarelor pentru pizza. Acest tip de sticla are o calitate superioara, fiind certificata printr-un atestat de calitate. Se pot taia chiar si forme speciale dupa un sablon, iar transparenta este perfecta, astfel incat vizibilitatea focului sa fie foarte buna.
Cele mai citite articole
Atentionari in cazul sticlei termorezistente
Sticla rezistenta la foc prezinta si atentionari speciale. Chiar daca rezista la temperaturi foarte ridicate, aceasta nu este rezistenta la socuri; insa in cazul fisurilor ramane pe pozitie. In plus, daca sticla termorezistenta este folosita pentru a decora si a finisa usa sobelor, acesta nu izoleaza, ci doar impiedica fumul sa intre in locuinta, in cazul problemelor ce duc la cedarea acesteia. Sticla termorezistenta se lipeste folosind o banda speciala, nu cu adezivi sau silicon.
Tipuri de sticla rezistenta la foc
- Sticla rezistenta la foc clasa E este eficienta deoarece confera protectie la foc si la fum fara sa reduca radiatiile termice sau sa confere o oarecare izolare termica. Aceasta are dimensiuni maxime de 3000 x 1800 mm si grosimi cuprinse intre 5 si 12 mm. Acest tip de sticla rezistenta la foc se monteaza pe diferite tipuri de rama, inclusiv sisteme de lemn dur si aluminiu si poate fi folosita pentru partitionarile mobile si fixe, fatade si luminatoare. Sticla se lamineaza, serigrafiaza si satineaza.
- Sticla rezistenta la foc clasa EW confera protectie la fum si la foc, reducand radiatia termica emisa de focar. Aceasta reduce si transmiterea caldurii si poate fi folosita si in interior si in exterior. Dimensiunea maxima este de 4000 x 2000 mm si grosimea standard este de 6 mm. Sticla rezistenta la foc clasa EW se foloseste in cazul usilor rezistente la foc, fatadelor, sistemelor de rame, supraluminilor, iar lista poate continua.
- Sticla rezistenta la foc clasa EI poate fi mai degraba descrisa ca o sticla multistrat, realizata din doua sau chiar mai multe foi securizate, cu un gel transparent ce intra in reactie la o anumita temperatura. Acest gel se solidifica si creeaza un scut protector la radiatia termica degajata de foc. Sticla este rezistenta la umiditate si este disponibila in dimensiuni maxime de 3500 x 2200 mm cu grosime de 16 mm.