Echipamentele frigorifice comerciale moderne permit să se mențină calitatea mărfurilor, respectând condițiile de temperatură necesare pentru produse și, în același timp, să se efectueze un afișaj spectaculos al acestora către clienți.
Cele mai populare dintre aceste tipuri de echipamente frigorifice comerciale sunt vitrinele frigorifice orizontale, dar nici modelele de vitrine frigorifice verticale nu sunt de neglijat. Acest tip de echipament este proiectat anume să funcționeze în modul de autoservire.
Vitrinele frigorifice sunt amplasate în magazine de proximitate, benzinării, minimarketuri, supermarketuri medii și mari.
Vitrinele frigorifice pot fi împărțite în funcție de anumite caracteristici, precum ar fi:
Regimul de temperatură
În funcție de tipul de produs și de temperatura de depozitare a acestuia, se poate alege regimul de temperatură adecvat. În acest sens, vitrinele frigorifice există:
- vitrine cu temperatura scăzută – de la 0 la -18 grade Celsius; se folosesc pentru depozitarea peștelui congelat, semifabricatelor, pentru înghețată ambalată sau vrac etc.;
- vitrine de răcire cu temperatura medie – de la 0 la +10/12 grade Celsius; se folosesc pentru depozitarea și expunerea cârnaților, peștelui, brânzeturilor, lactatelor, produselor de cofetărie etc.; acest tip de vitrină frigorifică este cel mai comun, deoarece satisface cerințele de depozitare ale unor game largi de produse;
- vitrine reci cu temperatura combinată negativă și pozitivă – de la -5 la +5 grade Celsius; sunt bune pentru anumite lactate, produse din carne proaspete etc..
Tipul de circulație a aerului rece în interiorul compartimentului de răcire al vitrinei
În funcție de tipul de produse ce se depozitează în interiorul lor, de prezența sau de absența ambalajului în cazul mărfurilor respective, vitrinele frigorifice se împart în:
- vitrine cu răcire dinamică – caracterizate prin suflarea forțată a aerului rece în interiorul camerei; sunt utilizate pentru răcirea produselor ambalate mai eficient și uniform;
- vitrine cu răcire statică – caracterizate prin mișcarea naturală a aerului rece; sunt utilizate pentru răcirea produselor de cofetărie, brânzeturi, cârnați și alte mărfuri alimentare fără ambalaj.
Parametrii principali ce stau la baza selectării unei vitrine frigorifice comerciale sunt:
– adâncimea și lungimea camerei interioare a vitrinei respective;
– sarcina maximă posibilă de încărcare pe fiecare raft;
– unghiul/unghiurile de poziționare ale rafturilor;
Cele mai citite articole
– prezența sau absența perforațiilor;
– divizoarele;
– tipul de iluminare interioară;
– suporturile pentru etichetele de preț;
– prețul de achiziție.
Iluminarea camerei vitrinei frigorifice și/sau a fiecărui raft cu leduri
Opțiunea ideală de iluminare se referă la prezența unei lumini de fundal, poziționată de obicei în zona superioară a echipamentului și, în plus, existența unor leduri suplimentare pentru fiecare raft. În acest caz, produsele situate pe polițele vitrinei reci arată în mod evident mai proaspete, mai atractive, provocând cumpărătorul să le cumpere.
Producătorii de top folosesc iluminarea de fundal cu leduri în configurația de bază, în timp ce culoarea iluminării zonale este selectată individual pentru fiecare tip de produs chiar de către comerciant. Pot fi leduri de culori diverse: alb (rece, neutru sau cald), galben sau chiar roz (pentru carne).
Alegerea culorii potrivite pentru iluminarea din interiorul vitrinei frigorifice este un factor important pentru sporirea interesului clientelei privitor la produsul pus in valoare și conduce implicit la creșterea vânzărilor.
Avantajele vitrinelor frigorifice încorporate:
- mobilitate deosebită;
- suplețe sporită;
- preț mai redus;
- ușurință de instalare și întreținere.
În spațiile comerciale cu un format mediu și mare, se recomandă utilizarea, dacă este posibil, a echipamentelor cu răcire la distanță. Pe scară largă, frigul extern oferă o serie de avantaje:
- lipsa de zgomot în zona de tranzacționare;
- eficiența mai bună a echipamentului de aer condiționat în incinta unității crește din cauza absenței surselor de căldură suplimentare (știut fiind că echipamentele de răcire emit căldură în jurul lor);
- existența mai multor zone de expunere și un volum de încărcare a mărfurilor în spațiile comerciale mai mare în fiecare vitrină frigorifică;
- economisirea energiei electrice.
Vitrinele frigorifice orizontale, dar și vitrinele frigorifice verticale, pot fi asamblate într-o singură linie de vitrine frigorifice comerciale, pentru un plus de atractivitate. Există kituri de conectare corespunzătoare care ușurează mult această variantă de amenajare interioară a incintei unde vor fi așezate.
Găsești acum o gamă extrem de largă de vitrine frigorifice pentru un comerț de calitate, la promoții imbatabile, pe site-ul tcromania.com!