Există o concepție comună greșită conform căreia aurul roz este mai valoros decât aurul galben sau decât cel alb. Cu toate acestea, în cazul aurului roz culoarea sa este alterată de celelalte metale cu care este aliat aurul.
- Cantitatea de aur conținută într-o bucată de aur roz este exact aceeași ca într-o bucată de aur galben sau alb de aceeași puritate.
Ce este aurul roz?
Este important să înțelegi valoarea aurului roz, indiferent dacă intenționezi să cumperi bijuterii realizate din acest tip de aur sau dacă te gândești să vinzi piesele din aur roz pe care le deții deja.
Dar mai întâi, să începem cu elementele de bază. Ce este aurul roz?
- Aurul roz este un aliaj de aur galben pur, de 24 de karate, cupru și argint. Acest aliaj cupru-aur este clasificat în trei nuanțe majore – aur roz pal, aur roz și aur roșu.
Valoarea karatelor și nuanța culorii aurului roz depind de raportul dintre aurul galben, cupru și argint. Cu cât se amestecă mai mult cupru, cu atât culoarea roz sau roșie este mai puternică. Varianta cu cele mai multe karate a aurului roz este de 22 de karate.
Proporții obișnuite de aliaj pentru aur roz:
- Aur roșu de 18K: 75% aur, 25% cupru;
- Aur roz de 18K: 75% aur, 22,25% cupru, 2,75% argint;
- Aur roz pal de 18K: 75% aur, 20% cupru, 5% argint;
- Aur roșu de 12K: 50% aur și 50% cupru.
Aurul roz a cunoscut o mai mare popularitate, odată ce această nuanța a apărut în atât de multe tipuri de produse, inclusiv palete de fard de pleoape și smartphone-uri.
Istoria aurului roz
Anii 20 au fost un deceniu al exceselor: efervescența vieții sociale, artistice și culturale a alimentat stiluri de viață opulente. Femeile stilate și pasionate de modă voiau să se distreze și să încalce standardele convenționale, așa că au început să poarte bijuterii luxoase și elegante.
- Inspirați de culorile vii, bijutierii din acea vreme au introdus modele extrem de creative, favorizând utilizarea aurului roz pentru a adăuga căldură și feminitate bijuteriilor. Firma Cartier, în special, a încorporat materialul roz în multe dintre modelele ei de bijuterii de lux, la acea vreme.
Marea criză de pe Wall Street din 1929 a schimbat drastic peisajul comercial al lumii. Prosperitatea anilor douăzeci a devenit rapid o eră apusă. Această schimbare dramatică a influențat design-urile noului deceniu. Art Deco a făcut loc Art Nouveau, iar bijuteriile au cunoscut o influență puternică a esteticii monocromatice și geometrice, favorizând în mare măsură utilizarea platinei și impunerea unei scheme de culori bazată pe albul ca gheața.
- În timpul celui de-al Doilea Război Mondial însă platina a fost considerată un mineral strategic vital pentru industria de război, ceea ce a determinat multe țări să restricționeze și chiar să interzică utilizarea acesteia.
Cele mai citite articole
Din nou, aurul atât în nuanțe de galben, cât și nuanțe de roz a fost reintrodus în designul bijuteriilor și a devenit cel mai folosit metal prețios. Astăzi, această tradiție continuă. Eleganța discretă a aurului roz dă o feminitate inimitabilă și căldură specială bijuteriilor.
Își pierde aurul roz nuanța în timp?
Spre deosebire de aurul alb care își pierde strălucirea în timp, aurul roz este unic prin faptul că nu capătă pete și nu i se estompează culoarea în timp.
- În schimb, datorită conținutului său de cupru, este mai probabil să se închidă puțin la culoare și să capete un aspect puțin mai roșu de-a lungul anilor de purtare.
Acest lucru îi conferă un aspect vintage unic, pe care mulți oameni îl iubesc, deoarece oferă bijuteriilor lor un aer atemporal.
Valoarea aurului roz față de valoarea aurului galben
Cererea de bijuterii din aur roz a crescut și în zilele noastre. Dacă intenționezi să îți vinzi bijuteriile din aur roz, vei dori să afli valoarea actuală a aurului roz.
Datorită culorii sale unice, există o concepție greșită comună că aurul roz este mai valoros decât aurul galben sau aurul alb. Cu toate acestea, la fel ca majoritatea aurului vândut pe piața de bijuterii, aurul roz este un aliaj și nu aur pur.
- În esență, conținutul de aur pur este principalul factor care determină valoarea aurului indiferent dacă este aur galben, alb sau roz.
Puritatea aurului este măsurată în karate, cel mai pur fiind aurul de 24 de karate. Acesta însă este mult prea moale pentru a putea fi prelucrat și transpus în bijuterii. Se poate deforma, zgâria sau chiar rupe cu ușurință. De aceea se obișnuiește ca majoritatea bijuteriilor să fie realizate din aur de 18 K și 14 K.
- De exemplu, dacă vrei să vinzi aur, aurul galben de 14K va valora la fel ca aurul roz de 14K.
Aurul este unul dintre cele mai vechi active tranzacționate, existând cu mult înaintea altor bunuri vândute la bursă, cum ar fi acțiunile și obligațiunile. Tranzacționarea cu aur oferă o mulțime de oportunități pentru investitori, dar nu este lipsită de riscul scăderii prețului.