Aurul galben este cea mai uzuală variantă de metal prețios. Este o alegere populară pentru bijuterii, în special pentru inele de logodnă și verighete, iar acest lucru se datorează faptului că îi atrage pe oameni prin aspectul său care exprimă bogăție și putere.
Ce este aurul galben?
Aurul galben pentru bijuterii este de obicei realizat din aur pur care este amestecat cu alte metale albe pentru a obține o durabilitate mai mare, precum și o anumită nuanță dorită.
Din ce este făcut aurul galben?
Aurul pur de 24 de karate (K) nu este potrivit pentru a fi transformat în bijuteriile de zi cu zi, deoarece este prea moale.
- Pentru a obține aur de 18 K, se folosește 75% aur pur (care este în mod natural de culoare galbenă), care se amestecă cu 25% alte metale albe. Aceste metale sunt cunoscute sub numele de aliaje.
Amestecarea aurului pur cu metalele albe are ca rezultat un aur de un galben mai pal, mai crem, spre deosebire de culoarea untoasă și alămie a aurului de 24 de karate.
Care este istoria aurului galben?
Istoria aurului galben se pierde în trecut, prin anii 4000 î.Hr., cele mai vechi mărturii fiind din Mesopotamia și Egiptul antic. Bijuteriile din aur erau purtate atât de bărbați, cât și de femei. Era extrem de dorit, fiind un simbol al bogăției și al puterii.
Bijuteriile din aur erau un lux rar și erau adesea încrustate cu pietre viu colorate.
- Aurul a continuat să fie râvnit, de-a lungul istoriei ulterioare, de popoarele din fiecare colț al lumii, care l-au perceput ca un mod de înfrumusețare. Există din acele vremuri, în colecțiile muzeelor din întreaga lume, exemple remarcabile de bijuterii din aur galben, de la fiecare dintre cele mai vechi și moderne civilizații.
S-a constatat că amestecarea aurului pur cu alte metale făcea bijuteriile mai rezistente, mai robuste, acestea fiind, de asemenea, mai puțin costisitoare.
- Dominația supremă a aurului galben a existat până când aurul alb a fost inventat în secolul al XIX-lea.
Aurul alb nu a devenit cu adevărat popular până în anii 1920, când a fost vizat ca înlocuitor al platinei. Platina a fost necesară pentru mașinile militare în efortul de război, așa că aurul alb a rămas o opțiune mai convenabilă.
Ce tipuri de aur galben există?
Aurul galben este de mai multe tipuri în funcție de karatajul său, adică de puritatea sa: 9K, 14K și 18K.
Diferențele dintre aceste „valori” sunt în principal, durabilitatea și culoarea. Datorită moliciunii sale, aurul de 24K (pur) este aliat/amestecat cu alte metale de bază pentru a-și schimba duritatea, rezistența și aspectul.
Aurul cu valori mai mici de karate, cum ar fi 14K sau 9K, include proporții mai mari de metale de bază, cum ar fi argint, paladiu, nichel sau zinc în aliajul lor. Plecând de la valoarea de 24K, care reprezintă aurul pur, rezultă:
- aurul de 9k este 9 din 24K = 37,5% aur;
- 14K este 14/24 = 58,3% aur;
- 18K este 18/24 = 75% aur.
Raportul de aliaj adăugat va afecta durabilitatea generală a aurului și culoarea finală a aurului.
Aurul de 18K, de exemplu, va fi mai rezistent și mai galben la culoare decât cel de 9K. De asemenea, aurul alb față de aurul galben, tinde să fie mai rezistent.
Este aurul galben de bună calitate?
Cu cât aurul are mai multe karate, cu atât conținutul de aur este mai mare, ceea ce înseamnă și că metalul este mai puțin robust. Aurul trebuie combinat cu alte aliaje pentru a se întări.
- Pentru realizarea bijuteriilor, în special a inelelor de nuntă și logodnă, se folosește fie aur de 18K, fie de 14K.
Cu cât culoarea aurului este mai spre roșu, cu atât s-a folosit mai mult cupru pentru aliaj, iar prețul final al bijuteriei este mai mic (cuprul nefiind tocmai costisitor).
Cât de prețioase sunt bijuteriile din aur galben?
Sigur că există avantaje și dezavantaje când vine vorba de orice metal pe care îl alegi ca material pentru bijuterii, dar dacă te gândești să cumperi o bijuterie din aur galben, atunci faci o alegere inspirată. Asta pentru că aurul galben este extrem de prețios.
- Indiferent cum fluctuează prețul aurului, o bijuterie din aur galben reprezintă o investiție grozavă. În primul rând, pentru că este vorba despre un metal prețios care va fi mereu valoros, în al doilea rând, pentru că modelul, lucrătura bijuteriei îi poate crește valoarea, reprezentând un obiect de preț pe care îl poți lăsa moștenire.
Există câteva motive care fac aurul, în general, dar și bijuteriile din aur o investiție bună.
- În primul rând, aurul este o monedă internațională, care poate fi vândut oriunde și în orice moment.
În al doilea rând, aurul este considerat de finanțiști un instrument incontestabil de protecție împotriva inflației, pentru că, de-a lungul timpului, și-a păstrat puterea de cumparare. Aurul este durabil și tangibil, iar valoarea sa este incontestabilă în comparație cu banii de hârtie.
- Totuși, există o mare diferență între randamentul unei investiții în bijuterii din aur galben și o investiție în monede din aur sau lingouri.
Specialiștii spun că monedele sau lingouri, sunt recunoscute pe plan internațional, iar dealerii profesioniști au întotdeauna prețuri transparente.
- Bijuteriile nu sunt active lichide și sunt de obicei mai scumpe, calculate la gram de aur pur, față de o investiție în produse standard din aur (monede, lingouri). În plus bijuteriile au și TVA.
În mod obișnuit, diferența dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare pentru produsele de aur, precum monede și lingouri, este sub 5%. În cazul bijuteriilor din aur, diferența este mult mai mare și la aceasta se adaugă și TVA.