Spre deosebire de ceea ce se întâmplă atunci când îți descarci sufletul cu cei dragi, un psihoterapeut București te va ajuta să găsești instrumentele necesare pentru rezolvarea unei probleme psihologice. Ajutorul profesional și terapia te pot ajuta să rezolvi probleme din trecut, să îți îmbunătățești prezentul și să îți schimbi viitorul.
De ce consulți un psihoterapeut?
Ca prim pas, trebuie să alungi ideea că a vedea un psihoterapeut este doar pentru persoanele nebune. Gândește-te la asta ca la o modalitate de a-ți rezolva problemele și anxietatea.
La fel cum mergi la coafor sau îți faci o mască pentru a-ți trata fața, mintea ta are nevoie și de îngrijire. Solicitarea de ajutor profesional nu este ușoară și necesită voință pe care de multe ori nu o ai sau nu o iei în serios.
Amintește-ți că uneori nu poți prelua controlul asupra a tot ce se întâmplă. Nici tu nu poți ști totul. Pentru asta, există un cabinet psihiatrie.
Să nu crezi că începând ședințele cu psihoteraputul trebuie să continui așa toată viața. Poți decide singur când să continui și când să te oprești odată ce ai simțit că ai reușit să rezolvi problema care te-a afectat.
Motive pentru a vedea un psihoterapeut
Așa cum nu are sens să suporți durerea fizică (durerea de dinți, durerea de spate etc.), nici nu ar trebui să ai dureri emoționale.
Cele mai citite articole
Dacă nu știi de ce să mergi la psihoterapeut, ia în considerare aceste diverse motive:
- Îți permite să înțelegi
De multe ori, emoțiile preiau controlul și nu îți permit să gândești sau să acționezi clar. Alteori, nu înțelegi pe deplin de ce faci anumite lucruri. Mergând la psihoterapeut te poate ajuta, de exemplu, să înțelegi de ce ești așa sau de ce ți se întâmplă întotdeauna aceleași lucruri.
- Vei primi o altă părere
Terapeuții au studiat pentru a-și putea oferi pacienților diferitele opinii, valori sau puncte de vedere dintr-un unghi mai „obiectiv”. Adică fără emoții sau tabuuri, așa cum s-ar putea întâmpla cu cel mai bun prieten al tău.
- A vorbi îți va face bine
De foarte multe ori, psihologul rămâne tăcut și lasă pacientul să vadă singur eroarea sau situația particulară. Punerea cuvintelor pe emoții este fundamentală și se face vorbind.
A lăsa lacrimile să curgă, furia de a disipa sau anxietatea de a diminua depinde de fiecare dintre noi și de ceea ce exprimi în acest spațiu rămâne acolo.
- Termini o provocare
A face terapie este ca și cum ai vorbi în fața unei oglinzi. Dar răspunsurile nu sunt întotdeauna ceea ce vrei să auzi. Un terapeut nu îți va spune aceleași lucruri ca și cei dragi și acesta este un motiv suficient pentru a consulta unul.