Fiind un domeniu foarte larg răspândit, sănătatea şi securitatea în muncă este intens studiat de către angajatori, iar necesitatea urmarii unor cursuri SSM este evidentă pentru cei care lucrează în diferite companii. Angajaţii în diferite companii, întreprinderi sau unităţi din diverse domenii de activitate vor fi instruiţi în legătură cu SSM atât la început, cât şi în mod periodic. Altfel spus, cursurile SSM sunt mai mult decât necesare antreprenorilor care preferă să ofere oportunitatea unui angajat al companiei să fie instructor SSM, în loc să angajeze o persoană fizică autorizată sau să colaboreze cu o companie specializată în acest sens.
Drepturi, obligaţii, avantaje ale meseriei de inspector SSM
Pregătirea în domeniul SSM prin urmarea unor cursuri asigura obţinerea unei diplome acreditate şi a calificării în acest domeniu. Ceea ce înseamnă că, persoanele care visează să devină inspectori SSM pot apela la aceste cursuri, mai ales dacă au şi alte aptitudini care îi recomandă în acest sens. A fi inspector SSM nu este o meserie grea, ci o meserie plăcută în care oamenii nu se plictisesc, o meserie care asigură un venit bun şi nu îi supun pe inspectori la un efort fizic intens.
Inspectorii SSM îşi pot îndeplini sarcinile de serviciu cu un efort fizic redus, într-un mediu de lucru calm, plăcut, ferit de intemperii, având doar obligaţia de a completa documente şi de a interacţiona în mod plăcut cu angajaţii. Ceea ce înseamnă că nu este un job monoton, ci un job plăcut şi interactiv.
Un inspector SSM are următoarele responsabilităţi:
· de a întocmi şi de a elabora planurile de protecţie şi de prevenire;
· de a întocmi propriile instrucţiuni de securitate la locul de muncă;
· de a menţine documentaţia aferentă fișelor de instructaj la zi;
· de a menţine şi actualiza informaţiile SSM;
· de a păstra şi achiziţiona echipamente şi materiale igienico-sanitare necesare;
· de a contribui la cercetarea şi documentarea accidentelor de muncă;
· de a ţine legătura cu organismele competente SSM.
Avantajele cursurilor SSM
Cursurile SSM permit absolvenţilor să profeseze ca şi inspectori SSM, acestea adresându-se angajatilor companiilor care au atribuţii în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. De asemenea, cursul se poate începe imediat după confirmarea achitării cursului, examinarea făcându-se online, iar cursurile sunt individuale, ceea ce înseamnă că potenţialii cursanţi nu trebuie să aştepte formarea unei grupe pentru a participa.
Diploma de inspector SSM se eliberează după ce examenul este absolvit, diploma obținută fiind folosită în timpul controalelor ITM. Pentru a urma acest curs, nu sunt restricţii de studii, de aceea oricine îşi doreşte un job nou sau consolidarea jobului vechi poate face această alegere.
În cazul în care angajatorii nu întocmesc un plan de protecţie şi de prevenire şi nu au personal specializat SSM sau nu colaborează cu inspectori în acest sens, amenda este cuprinsă între 5000 şi 10000 de lei. Nu în ultimul rând, lipsa autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere al sănătăţii şi securităţii în muncă este sancţionabila cu o amendă cuprinsă între 4000 şi 8000 de lei.