Cei care doresc să urmeze un curs de administrare condominii iau o decizie foarte bună pentru viitorul lor profesional. A deveni administrator de condominii este o responsabilitate şi o practică interactivă, pentru care sunt necesare cunoştinţele teoretice şi competențele specifice. Oricine îşi doreşte să obţină o certificare după terminarea cursului este nevoit să cunoască legile şi reglementările în acest sens, în special legea nouă, predată la curs, precum şi regulile de colaborare cu localorii. Un administrator de condominii trebuie să îşi desfăşoare activitatea şi să îşi îndeplinească atribuţiile cu maximă seriozitate, astfel încât cursurile, munca teoretică şi practică să se îmbine în mod eficient.
Ce competențe vei dobândi în urma unui curs de administrator de condominii?
În urma unui curs de administrator de condominii, absolvenţii vor dobândi următoarele competențe:
· posibilitatea elaborării documentelor şi evidenţelor;
· posibilitatea de a gestiona în mod eficient patrimoniul condominiului;
· posibilitatea de a angaja contracte cu furnizorii sau cu prestatorii de servicii şi de a urmări realizarea acestora;
· posibilitatea de a încasa cotele de contribuţie şi de a efectua plăţile;
· posibilitatea de a coordona personalul;
· monitorizarea instalaţiilor şi construcţiei condominiului;
· atribuţia de a reprezenta interesul proprietarilor în raport cu autorităţile publice;
· atribuţia de a planifica activităţile, cu respectarea regulamentului condominiului’
· atribuţia de a se adresa comitetului executiv pentru a primi acordul de efectuare a lucrărilor în bloc;
· gestionarea resurselor materiale şi băneşti ale condominiului;
· gestionarea fondului de rulment şi de reparaţii;
· afişarea la avizier a cheltuielilor asociaţiei de proprietari.
Cum este definită meseria de administrator de condominii?
Administratorul de condominii este persoana fizică sau juridică ce desfășoară activităţi de administrare tehnică şi de întreţinere a proprietăţii comune, de contabilitate şi de casierie. Acesta îşi desfăşoară activitatea în baza actelor juridice încheiate cu asociaţia de proprietari, a regulamentului condominiului, a hotărârilor adunării generale şi deciziilor comitetului executiv, precum şi în baza actelor de reglementare pe domenii şi legii nr. 196 din 2018 din Codul Civil, Codul Fiscal şi legislaţia financiar-contabilă.
Statutul juridic al administratorului condominiului poate fi atât de persoană fizică, dar şi juridică specializată şi autorizată conform legii. Pentru a obţine certificatul de calificare profesională, este necesar ca potenţialul administrator de condominii să urmeze cursuri de calificare profesională în acest sens. Certificatul de calificare este actul ce dovedeşte calificarea profesională a persoanelor fizice pentru a îndeplini aceasta ocupaţie conform legislaţiei în vigoare.
Obţinerea acestui certificat este destul de simplă, se urmează cursul ce durează până în 5 luni şi costă până în 1000 de lei, dar se poate plăti şi în rate. La final, diploma obţinută este recunoscută internaţional. Pentru înscriere, nu este necesară decât dovada terminării învăţământului obligatoriu. De aceea, din ce în ce mai multe persoane aleg să urmeze acest curs pentru a-şi forma o carieră de succes în acest domeniu.