Companiile care asigură servicii funerare complete în urma decesului unei persoane asigura inclusiv coliva în timpul înmormântării ce va fi împărţită participanţilor. După ce această perioadă de câteva zile înainte de înmormântare trec, rudele defuncţilor trebuie să înveţe să facă coliva pentru că vor avea nevoie să pregătească acest preparat câteva sâmbete la rând şi cu ocazia fiecărei pomeniri şi parastas.
Coliva este reprezentativă exclusiv pentru înmormântare, parastase, slujbele de cinstire şi de pomenire a praznicului sau sfinţilor sărbătorit în ziua respectivă, dar şi pentru pomenirea morţilor care poartă numele unui sfânt.
Ce este coliva şi ce semnifică în tradiţia ortodoxă?
Coliva este servită acum în cinstirea amintirii persoanelor decedate. Iniţial, coliva a fost servită ca şi hrană, acum coliva preparată din grâu fiert simbolizează trupul defunctului, întrucât principalul aliment şi principala hrană este grâul.
Coliva a fost introdusă în secolul IV de către sfântul Teodor Tiron şi exprima credinţa în Înviere, fiind prezentată sub forma unui deşert decorat pentru a reprezenta purtarea crucii de către creştini. Coliva poate fi de orice formă, poate fi decorată în mai multe moduri, reprezentând legătura sufletească reală cu cei adormiţi şi fiind un semn al învierii.
Cine face coliva şi când?
Rețeta de colivă se prepară exclusiv de către femei. Femeile trebuie să fie curate înainte de a pregăti coliva, trebuie să fie cununate religios, să nu aibă relaţii fizice cu soţii lor cu câteva zile înainte de a o prepara. Coliva nu se va prepara de femeile gravide sau care nu sunt cununate religios şi nici de către bărbaţi. Este de preferat ca femeile care prepara coliva să fi avut o legătură strânsă cu defunctul.
Coliva se face în rugăciune, cu sufletul curat, pentru înmormântare, pentru parastase, de marile sărbători ale bisericii, de praznicele împărăteşti şi de zilele de pomenire ale sfinţilor al căror nume îl poartă. Coliva nu se aruncă, nu se face în cantitate foarte mare, ci suficient pentru a fi împărţită celor din biserică şi rudelor. Fiind un aliment plăcut la gust, coliva este şi un preparat hrănitor, aromat, plină în vitaminele B, antioxidanţi, proteine, fibre şi celuloză.
Cum se face coliva?
Pentru a prepara coliva este nevoie de următoarele ingrediente:
· jumătate de kilogram de arpacaş;
· 2 căni de zahăr;
· 300 de grame de nuci;
· 1 esenţa de vanilie sau de portocală;
· coajă de la o lămâie rasă;
· zahăr pudră;
· cacao;
· bomboane;
· un praf de sare.
Pentru a prepara coliva, este necesar să se respecte următorii paşi:
· se alege grâuşorul şi se spală în mai multe ape;
· se fierbe grâul într-o oală suficient de mare timp de oră, fiind acoperit cu apă şi amestecând constant în el;
· se lasă la răcit, se înveleşte cu un prosop câteva ore;
· se adaugă zahărul după 3-4 ore şi se fierbe până se leagă;
· se amestecă cu o lingură curata de lemn;
· se ia vasul de pe foc după ce coliva s-a legat;
· se lasă compoziţia la răcit;
· se aşează pe un platou curat şi se dă o formă;
· se decorează după bunul plac cu şablon sau fără;
· se curăță urmele de coliva, zahăr, cacao de pe marginile platoului;
· se bagă la frigider până a doua zi dimineaţă când va fi dusă la biserică.