Gingivita este un stadiu incipient al bolii gingivale care îți poate afecta direct sănătatea bucală și generală. Gingivita este inflamația țesutului gingival care înconjoară dinții. Această afecțiune este adesea cauzată de acumularea de plăci.
Dacă nu este tratată, gingivita se poate transforma într-o formă mai gravă de inflamație a gingiilor, cunoscută sub numele de boală parodontală, care este o cauză majoră a pierderii dinților la adulți. Gingivita este adesea nedureroasă, însă, la primele semne sau simptome, trebuie să mergi la medicul dentist pentru a stabili tratamentul adecvat.
Ce anume cauzează gingivita?
Gingivita este de obicei cauzată de acumularea tartrului (placa dentară). Placa este depozitul puternic aderent, incolor până la galben deschis al bacteriilor care se formează în mod regulat pe dinți. Aceste bacterii produc toxine care pot deteriora gingiile.
Dacă nu este tratată, poate provoca daune permanente. Alte cauze ale gingivitei includ modificări ale echilibrului hormonal, fumatul, utilizarea anumitor medicamente, obiceiuri slabe de curățare a dinților și predispoziție genetică. Pe măsură ce gingivita progresează spre boala parodontală, gingiile se retrag și se formează buzunare mici.
În aceste buzunare, bacteriile se pot înmulți și slăbi osul care ține dinții în poziție. Dacă observi orice sângerare sau înroșire a gingiilor, este necesar să consulți imediat medicul dentist pentru sfaturi de specialitate. După diagnosticarea corectă a gingivitei, este esențial să începi tratamentul imediat, deoarece, gingivita poate fi tratată.
Tratamentul și prevenirea gingivitei
Cele mai citite articole
Iată câteva sfaturi suplimentare pentru tratarea și prevenirea gingivitei:
Periază dinții de două ori pe zi cu o periuță de dinți manuală sau electrică cu peri moi. Folosește o pastă de dinți specială care ajută la prevenirea inflamației gingiei și a plăcii și care conține fluor pentru a întări dinții și a preveni daunele cauzate de bacteriile din placă.
După spălarea dinților, clătește cu atenție cu o apă de gură antibacteriană, pentru a combate placa, gingivita și respirația urât mirositoare. Folosește ață dentară cel puțin o dată pe zi pentru a îndepărta resturile alimentare și placa dintre dinți. Acest lucru ajută la prevenirea gingivitei.
Dacă ai gingivită și o inflamație a gingiilor, o îmbunătățire a sănătății bucale începe cu periajul eficient a dinților. Dacă observi oricare dintre semnele gingivitei, nu o ignora. Progresia acestei boli a gingiilor poate fi oprită într-un stadiu incipient. Dar, dacă nu este tratată, se poate dezvolta parodontita, care, în cel mai rău caz, poate duce la pierderea dinților.
Cel mai bun lucru de făcut dacă observi oricare dintre aceste simptome este să te programezi la dentist. Un profesionist poate identifica primele semne ale gingivitei și te poate sfătui cu privire la cele mai bune opțiuni de tratament înainte ca simptomele să se agraveze.
Recesiunea gingiilor este destul de frecventă. În cazul în care detectezi semnele bolii, atunci este timpul să identifici cauzele și să iei măsuri pentru a preveni agravarea stării.