Ne aflăm în Postul Paștelui, iar aceia dintre noi care doresc să urmeze principiile sale trebuie, printre altele, să evite consumul anumitor alimente, cum ar fi carnea, ouăle și lactatele. Aceste restricții pot fi destul de dificil de respectat, mai ales dacă, în restul anului, dieta noastră se bazează în special pe produsele pe care le-am enumerat.
Dacă te numeri și tu printre adepții postului alimentar, iată câteva sfaturi care te vor ajută să parcurgi mai ușor această perioadă:
Hrănește-te suficient, dar sănătos
Prin privarea de alimente esențiale pentru un stil de viață echilibrat, pe durata postului ai putea fi tentat să mănânci mai multe produse de patiserie cu diverse umpluturi dulci, din fructe, mai multe alimente din comerț care conțin E-uri sau chiar dulciuri de post. Acest obicei este cât se poate de nociv și nu este o soluție pentru a-ți potoli senzația de foame. De aceea, ce ai de făcut este să te hrănești suficient, dar sănătos. Un fruct reprezintă o gustare la îndemână pe care o poți consuma atunci când ți se face foame între mesele principale și, în plus, îți poți regla apetitul prin aportul optim de lichide (apă, ceaiuri neîndulcite). Nu uita să cumperi pachete de legume simple, pe care le poți folosi pentru a-ți pregăti diverse rețete de post.
Experimentează gustul unor alimente pe care nu le consumi în mod obișnuit
Cu siguranță există o mulțime de produse alimentare pe care, în mod obișnuit, nu ai fost tentat să le încerci; însă, credem noi, perioada postului este cea mai potrivită pentru a experimenta gustul acestora. De exemplu, leguminoasele sunt ideale pentru dieta pe durata postului, iar în această categorie se numără mazărea și fasolea, dar și lintea și năutul. Poți încerca și preparatele pe bază de soia, tofu și nu omite nici ingrediente precum quinoa, varza de Bruxelles sau crupele, de asemenea foarte sățioase.
Hidratează-te corespunzător
Hidratarea are un rol esențial pentru sănătatea noastră, cu atât mai mult în perioada în care ținem post. Spuneam mai devreme că apa și ceaiurile neîndulcite sunt băuturile pe care le poți consuma fără probleme; recomandat este să folosești ceaiuri și infuzii naturale și să le eviți pe cele diuretice care vor deshidrata organismul. Supele de legume sunt și ele pe lista alimentelor lichide pe care le poți alege fără probleme în post, la fel și sucurile din fructe și legume, care îți oferă varietate nutrițională.
Prepară acasă dulciuri de post
Dacă pofta de dulce îți dă târcoale, poți pregăti acasă dulciuri de post. În acest mod, ai controlul deplin asupra cantităților de zahăr pe care le folosești, a naturii ingredientelor pe ca le utilizezi etc. Poți lua în calcul și dulciurile raw vegane, în care poți include, printre altele, caju, migdale, nuci sau semințe.
Postul nu înseamnă înfometare, mai ales că, în prezent, opțiunile alimentare pe care le avem la dispoziție sunt numeroase și variate. Alege doar alimente sănătoase, în special fructe și legume, hidratează-te corespunzător și optează pentru deserturi homemade.