În ultimii ani, tot mai multe persoane au început să-și îndrepte atenția spre hainele și încălțămintea produse în România. Cu toate că marile firme internaționale fac legea în domeniul fashion, articolele autohtone au devenit concurente serioase. Atrași de calitatea și originalitatea pieselor create la nivel național, românii sprijină industria textilă locală și designerii de la noi. În plus, articolele românești reprezintă o alternativă rafinată la colecțiile în masă oferite de companiile străine, așa că impactul lor pe piață este semnificativ. Dacă te numeri printre cei care vor să aibă în garderobă produse fabricate 100% pe plan local, iată câteva dintre brandurile românești la care poți apela:
1. Musette
Înființată în 1992, compania de încălțăminte și marochinărie Musette scoate în evidență pasiunea unui cuplu pentru modă și artizanat. Musette comercializează articole de lux în România, dar și în străinătate: Franța, Luxemburg, Bulgaria, SUA sau Liban. Brandul aparține Cristinei Bâtlan și familiei sale și este unul dintre cele care se pot lăuda că au ajuns în magazinele din întreaga lume.
2. Nissa
Acest brand românesc a fost creat de Denisa Radian în anul 1993. Inițial, compania s-a focalizat pe zona de producție, iar, mai apoi, s-a extins către retail. Nissa înseamnă rochii de seară elegante, îmbrăcăminte, genți, încălțăminte sau accesorii, magazinele companiei fiind disponibile în marile orașe din țară. De asemenea, brandul Nissa a depășit și granițele țării și a ajuns în Irlanda, Polonia, Rusia sau Anglia.
3. Marelbo
Este unul dintre cei mai mari producători români de încălțăminte din piele naturală și deține peste 50 de magazine proprii în întreaga țară. Marelbo a luat naștere în anul 1984, în județul Suceava, acolo unde deține una dintre cele mai importante fabrici de încălțăminte. În colecția Marelbo se găsesc produse pentru copii, femei și bărbați, atât în varianta elegantă cât și sport/casual.
4. Lashez
Înființat relativ recent, în anul 2009, Lashez a cucerit piața românească foarte rapid. Brandul a fost lansat de o companie vestimentară intrată pe piața locală în 2001. Pe lângă hainele pe care le produce pentru femei, din țesături de calitate, acesta comercializează și piese din Italia, China și Turcia.
5. Braiconf
Numele, poate, nu te duce cu gândul la un brand românesc, însă, Braiconf este pe piața locală de peste 70 de ani. Inițial, s-a dezvoltat ca fabrică de confecții în regimul comunist, dar a reușit să facă tranziția către capitalism și să se mențină pe piața românească de-a lungul timpului. Braiconf a luat naștere în Brăila, în anul 1950, prin producția de cămăși.
6. PNK Casual
Georgiana Gruia și sora sa au lansat în 2002 un mic atelier de modă, după care a deschis primul magazin propriu în 2005. Ulterior, PNK Casual a continuat să se extindă în țară și să producă mii de articole vestimentare lunar. Brandul este unul dedicat femeilor, însă, cea mai recentă realizare implică și hainele pentru copii, Little PNK.
7. Etic
Din 2001, pe o piață dominată de străini, și-a făcut apariția și brandul Etic. Acesta comercializează articole vestimentare pentru femei, printre care rochii, jeanși sau sacouri. Brandul autohton are afaceri de milioane de euro și s-a extins în foarte multe orașe din țară, prin magazine proprii.
8. Benvenuti
Aproape toți românii au intrat măcar o dată într-un magazin Benvenuti, mai ales că se găsesc în centrele comerciale peste tot în țară. Dar, câți au știut că este vorba despre un brand local? Istoria Benvenuti începe în 2004, la Timișoara, când antreprenorul Dan Pavel începe să producă încălțăminte și articole de marochinărie. În prezent, la nivel național, există mai bine de 50 de magazine de încălțăminte Benvenuti.
9. Sofiaman
Un alt brand românesc de tradiție este Sofiaman, cunoscut în producția de pijamale. Compania și-a început activitatea în 1993, și, de-a lungul timpului, a vândut nenumărat pijamale și articole de casă, online și prin magazinele deținute.
10. Hermosa
Femeile care își doresc haine românești de calitate pot opta și pentru brandul autohton Hermosa. De mai bine de 20 de ani pe piața românească, compania produce articole pe care le vine în majoritatea orașelor din România, prin magazine proprii sau partenere.
Cu Verlinne, Moze, Pretty Girl, Condur, Marie Nouvelle sau Chotronette, în mod clar, lista brandurilor românești ar putea continua. Dacă vrei mai multe detalii despre ceea ce înseamnă fashion românesc, găsești informații despre firme pe Termene.ro. Mai mult ca sigur te va surprinde să afli că unele dintre mărcile de îmbrăcăminte și încălțăminte pe care le preferi sunt Made in România!