Curățarea legumelor și fructelor în unitățile de catering reprezintă o operațiune cronofagă, mai ales dacă ne referim la marile restaurante, fast food-uri sau cantine.
Din fericire, în prezent nu mai este nevoie să fie blocat un om în bucătărie care să se ocupe exclusiv de această muncă de rutină, repetitivă și neplăcută în cel mai înalt grad, deoarece s-au inventat echipamentele electrice ce pot îndeplini cu brio această sarcină.
Un dispozitiv performant de curățat cartofi, o investiție de care o bucătărie profesională are nevoie!
Un aparat de curățat cartofi este excelent pentru curățarea acestor legume, atât de folosite în orice bucătărie profesională.
Panoul de comandă modern, cu niște comenzi foarte clare, simplifică mult manevrarea de către lucrătorii desemnați a respectivului echipament HoReCa.
Gândiți-vă, spre exemplu, la un punct mobil fast food. Să zicem la o rulotă alimentară sau mai degrabă la un chioșc temporar care are doar unul sau doi angajați. Când spunem mâncare stradală rapidă, cartofii prăjiți la pungă sunt primii care ne vin în minte, nu-i așa?
Dacă este o zonă cu trafic pietonal ridicat, probabil că vor exista mulți pofticioși care vor jindui la niște cartofi prăjiți rapid într-o friteuză. Dar până ca să ajungă în baia de ulei încins, ei trebuie mai întâi curățați! Iar dacă operațiunea s-ar face manual, unul dintre cei doi lucrători ar trebui să fie blocat și să nu se mai ocupe de nimic altceva. Dacă la rulotă sau chioșc există doar o persoană, cartofii prăjiți nici nu ar fi puși prea des la vânzare, pentru că nu i-ar putea curăța folosind cuțitul decât în perioadele în care nu ar fi doritori de mâncare fast food.
Există, ce-i drept, varianta de cartofi curățați și tăiați anterior și păstrați la rece până la momentul servirii, însă tot mai buni sunt aceia curățați pe loc, chiar în fața clienților ce stau la coadă.
Dar nici localurile de alimentație publică obișnuite nu ar trebui să privească superficial importanța unui aparat de curățat cartofi.
Mai există încă persoane care, având o vârstă mai înaintată, consideră că niciun fel de mașinărie nu poate face munca unui „soldat” de serviciu la bucătărie.
Să nu mai amintim și de anumiți chefi „pe stil vechi” (din fericire din ce în ce mai puțini!) care spun că pentru a deveni bucătar adevărat mai întâi trebuie să treci prin corvoada de a curăța cartofi cu sacii!
Acest mod de a vedea lucrurile a devenit acum 100% retrograd. În afară de faptul că dispozitivele electrice au fost inventate tocmai pentru a-i scuti pe oameni de anumite activități dificile, prin folosirea lor, automat se mărește și profitul unității HoReCa respective, element vital în condițiile unei concurențe acerbe ce există acum în acest domeniu economic.
Iată de ce, aparatele profesionale de curățat cartofi profesionale, dar și pentru alte tipuri de legume și fructe, ar trebui să existe în orice bucătărie de restaurant, pizzerie, cantină de armată, spital sau studențească.
Economii smart la aprovizionarea cu cartofi, folosind un dispozitiv de curățat profesional!
Alt avantaj pe care utilizarea unui astfel de echipament profesional de curățat cartofi este reducerea pierderilor. Chiar dacă prețul cartofilor nu este chiar așa de mare, în condițiile în care cantitatea necesară în mod curent este una apreciabilă, se va simți diferența rapid.
Un om, oricât de bun ar fi la îndepărtarea cojii cartofilor, nu va reuși să le îndepărteze într-un strat la fel de subțire precum o face un aparat specializat.
Precum se știe, majoritatea legumelor și fructelor au depozitate nutrienții în stratul superior, aflat imediat sub coajă. Prin folosirea cuțitului de către un angajat , vrând-nevrând, odată cu pielița (coaja) se elimină și acest nivel al pulpei cartofului, aflat imediat dedesubt.
În afară de faptul că într-un timp extrem de redus se scoate coaja, legumele sunt și spălate.
Cei interesați pot găsi pe piață aparate de curățat profesionale ce au capacități diverse, cuprinse între 50 și chiar 450 de kg/oră.
Deși reușesc performante imposibil de depășit de un om, ele au totuși niște dimensiuni reduse, ceea ce le face ușor de instalat în orice fel de bucătărie. Se pot instala lejer, atât pe o masă de lucru, dar chiar și pe podea. Important este să existe posibilitatea conectării la rețeaua electrică.
În afară de curentul electric, mai necesită și racordarea la sistemul de alimentare cu apă curentă și la acela de canalizare central.
În mod concret, apa intră în recipientul unde se găsesc cartofii, care sunt curățați și spălați corespunzător. Apa rezultată, filtrată, urmează apoi a se evacua automat în canal.
Înainte a achiziție trebuie să vă clarificați cu privire la cantitatea de cartofi pe care o aveți de curățat într-o unitate de timp. După aceea veți alege mai ușor echipamentul care are puterea necesară.
Având în vedere cele expuse mai sus, nu ignorați utilitatea unui aparat de curățat cartofi profesional. Este un must have în orice unitate ce folosește pe scară largă această legumă atât de îndrăgită de consumatori.