Aceasta reteta se face cel mai bine utilizand pui de casa de cea mai buna calitate si ingrediente din propria gradina sau cultivate in conditii ecologice. Cu siguranta, fiecare turist ajuns in Moldova a avut ocazia de a gusta ostropel de pui moldovenesc si si-a dorit sa stie reteta, motiv pentru care mai jos se gaseste cea mai buna reteta de ostropel delicios.
Pui de casa – ingredientul de baza pentru ostropel moldovenesc
Ingrediente:
- 1 pachet de aripioare de pui de casa LaProvincia;
- 1 pachet de pulpe de pui;
- 3 morcovi medii;
- 6 cartofi mici;
- 1 usturoi;
- 1 ardei iute;
- 1 lingurita de cimbru;
- sare, piper;
- Preparare
Ostropelul de pui nu necesita decat o ora petrecuta in bucatarie si ceva mai multa atentie.
Se taie ardeiul iute felii, se curata si se injumatatesc cartofii de dimensiuni mici. Se curata si se taie pe jumatate morcovii si se curata aripioarele din pachet.
Aripioarele se pun alaturi de cele 5 pulpe de pui la prajit, cu 2 linguri de ulei, intr-o cratita suficient de mare. Se lasa pe foc timp de 3 sau 4 minute pe fiecare parte, pana cand carnea devine alba.
Pentru sos se adauga o cana sau o cana si jumatate de apa, astfel incat sa acopere complet puiul, si se pune ardeiul feliat. Se lasa 20 de minute la fiert si se completeaza cu legumele, sarea si piperul, alaturi de si o lingurita de cimbru. Aragazul se da mai mic si trebuie acoperita cratita cu un capac. Compozitia se va lasa la fiert pentru inca 15 minute.
Pentru finalizarea ostropelului trebuie pisata capatana de usturoi. Se va stinge focul si se va turna usturoiul pisat peste ostropel. Se acopera din nou vasul si se lasa la racit timp de 10 minute.
Ingredinetlee se vor prepara in doar 10 minute in timp ce pentru gatire este nevoie de 50 de minute. In total persoana care gateste va petrece 60 de minute in bucatarie.
Daca nu familia nu consuma preparate picante este important sa se foloseasca un ardei bulgaresc, acesta fiind mai dulce. De asemenea, este important sa fie scuturata cratita usor in momentul in care se pune usturoiul, pentru ca astfel nu se vor sfarama carnea si legumele.
Pentru ca este vorba despre o reteta din Moldova, inseamna ca se poate implica in reteta si un truc neaos: carnea poate fi oparita in apa cu sare, pentru a se evita acumularea de impuritati. Intreg amestecul trebuie sa fie fiert la foc mic, pentru a nu pierde din apa si pentru a nu fi nevoie de completare. In cazul in care preparatul este gatit la ceaun sau intr-un tuci, se pot elimina zarzavaturile pentru a ramane doar gustul de carne.
Reteta seamana foarte mult cu cea clasica din Oltenia. Ambele retete sunt sanatoase si delicioase.
Preparatul poate fi servit cu mamaliga, muraturi sau salata de varza. Reteta este potrivita pentru mesele la care participa toata familia si, chiar daca preparatul nu contine si sos de rosii, ca la reteta olteneasca, va compensa prin culoare si prin prezenta legumelor.