Cunoscut sub denumirea de neon, tubul fluorescent este cea mai comuna forma de iluminare a birourilor. Primul astfel de tub a fost creat in anul 1909 de chimistul si inventatorul francez Georges Claude.
Tubul fluorescent clasic este realizat dintr-un tub de sticla, cu capace metalice la capete, pe unde trece curentul electric. In interiorul tubului de sticla se gaseste o cantitate mica de magneziu si gaz inert (un gaz care in mod normal nu reactioneaza la stimuli cum ar fi caldura sau electricitatea), de regula argon. Interiorul tubului de sticla este acoperit cu un strat de praf de fosfor. Cand electricitatea trece prin contactele metalice de la capetele tubului, acesta determina excitarea magneziului din interiorul tubului. Atomii de magneziu elibereaza energie sub forma de lumina ultravioleta, lumina invizibila ochiului uman. Atunci cand lumina ultravioleta atinge stratul de fosfor, acest strat incepe sa straluceasca, creand lumina vizibila.
In ultima perioada vechile tuburi fluorescente au fost inlocuite cu tuburi LED, care ofera mult mai multe avantaje.
Consum mai mic de energie
Pentru majoritatea managerilor de unitati, costurile cu energia electrica reprezinta un element semnificativ in bugetul lunar. Gasirea de modalitati creative de a reduce aceste costuri, fara a afecta iluminatul pentru clienti si angajati, poate fi o provocare. Folosirea neoanelor poate fi o modalitate usoara de a reduce costurile cu energia electrica.
Noile tipuri de LED de mare putere fac acum posibila inlocuirea vechilor tuburi fluorescente cu tuburi cu LED. Un tub LED consuma cu pana la 40% mai putina energie fata de tuburile clasice. Fara starter, timp de incalzire sau palpaire acest tub cu LED este solutia ideala pentru iluminatul casnic si cel din institutii: scoli, spitale, centre comerciale, hoteluri.
Costuri mici de intretinere
Pe langa facturi mai mici la energia electrica, tuburile LED includ costuri mici de intretinere. Un neon obisnuit are o durata maxima de viata de 10.000-15.000 ore de functionare, in timp ce un tub LED poate ajunge si la 60.000 de ore. Fara a intra in detalii tehnice, rezultatul este o durata de functionare mult mai lunga in comparatie cu corpurile fluorescente conventionale.
O iluminare mai buna
Cand vine vorba de performanta de iluminare, LED-urile depasesc performantele tuburilor fluorescente traditionale. Lumina fluorescenta este una rece. Chiar daca in ultima perioada, unele tuburi fluorescente folosesc un alt tip de strat de fosfor, pentru a emite o lumina mai calda, cele mai multe neoane clasice emit lumina rece, de un alb albastrui. Aceasta este puternica si neprimitoare. In schimb, LED-urile pot emite o gama larga de tonuri de culoare a luminii.