Știi cum se spune: „Este mai bine să previi decât să tratezi”. Mai ales când vine vorba de sănătate, această afirmație este întotdeauna valabilă. Secretul dinților sănătoși chiar este prevenția. În afară de afecțiunile congenitale și de problemele de structură moștenite sau dobândite în urma unor traume, problemele dentare sau gingivale pot să fie evitate cu o îngrijire corectă și adecvată.
Tehnicile de îngrijire a dinților și a cavității bucale trebuie să fie introduse în rutina zilnică încă din copilările. Astfel, te asiguri că juniorul tău devine un adult responsabil, care pune preț pe sănătate și prioritizeză un stil de viață echilibrat.
Metode de prevenție a afecțiunilor dentare
În primul rând, este esențial să efectuezi periajul dinților minim de două ori pe zi – dimineața și seara. În acest mod, elimini mare parte din bacterii și te asiguri că resturile de mâncare sunt îndepărtate. Dacă ai posibilitatea, poți să te speli chiar mai des pe dinți – cu condiția să utilizezi o periuță potrivită pentru tine. Medicul stomatolog va face recomandările necesare cu privire la acest aspect.
Cele mai citite articole
Ața dentară și apa de gură contribuie la îngrijirea orală adecvată, în timp ce vizitele regulate la stomatolog ajută la prevenția afecțiunilor dentare, dar și la depistarea acestora în fază incipientă. Un tratament efectuat la timp este soluția eficientă pentru evitarea problemelor dentare sevare, care pot interfera grav cu calitatea vieții. În unele situații, pacienții ajung la intervenții complexe cum ar fi implant dentar, coroane dentare sau adiții de os, din cauză că ignoră aceste recomandări simple.
O altă metodă inteligentă de a preveni bolile ce pot afecta dinții și gingiile este vizita la stomatolog imediat ce apare o neregulă. Chiar și durerile minore sunt un semnal de alarmă, deoarece pot indica prezența unei sensibilități sau a unei carii în evoluție. Medicul stomatolog va efectua o curățare profesională, va examina cavitatea bucală și dinții și, când este cazul, va recomanda un detartraj dentar.
Când ducem copiii la stomatolog?
Specialiștii în domeniu recomandă ca prima vizită la stomatolog a unui copil să aibă loc până la împlinirea vârstei de un an sau în termen de șase luni de la erupția primului dinte, oricare dintre aceste evenimente survine primul.
Pentru ca totul să decurgă cât mai bine, asigură-te că îi vorbești copilului despre importanța unei igiene orale adecvate și despre modalitățile de prevenție a durerilor și a afecțiunilor dentare. Este important să alegi un stomatolog empatic, cu experiență în tratarea copiilor, deoarece aceștia sunt pricepuți să facă vizitele la medic experiențe pozitive și confortabile pentru pacienții tineri. În plus, menținerea contactului cu medicul stomatolog al copilului și respectarea recomandărilor acestuia contribuie la sănătatea orală și la bunăstarea generală a micului pacient.